Škoda Enyaq RS iV

3. listopadu 2022

Emotivan dizajn sa prepoznatljivim RS detaljima i prostranim enterijerom. Izvanredna aerodinamika u kombinaciji sa visokom energetskom efikasnošću omogućava domet od preko 500 kilometara** u WLTP ciklusu

Škoda Auto proširuje svoju RS porodicu još jednim potpuno električnim modelom – Škoda Enyaq RS iV. Baš kao i Enyaq COUPÉ RS iV, češki proizvođač automobila odlučio se za dva motora sa ukupnom snagom sistema od 220 kW* i pogonom na sva četiri točka za vrhunsku verziju SUV modela. Zahvaljujući izuzetnom koeficijentu otpora cw 0,265, ENYAQ RS iV ima domet od preko 500 kilometara** u WLTP ciklusu.

Novi dodatak Škoda asortimanu: Sportska RS linija češkog proizvođača automobila proširena je drugim potpuno električnim modelom – novim ENYAQ RS iV. SUV ima pogon na sve točkove i dva električna motora sa izlaznom snagom sistema od 220 kW* kao i ENYAQ COUPÉ RS iV. To čini dve RS verzije porodice ENYAQ iV najsnažnijim vozilima u ŠKODA portfoliju. ENYAQ iV porodica se temelji na MEB platformi Volkswagen Grupe i silazi s proizvodne trake u glavnoj Škoda fabrici u Mladá Boleslavi. ENYAQ iV i ENYAQ COUPÉ iV jedini su MEB modeli koji se proizvode u Evropi izvan Nemačke. Škoda Auto najavila je da će u predstojećim danima s proizvodne trake sići 100.000-ti automobil iz ENYAQ iV porodice. Ova brojka uključuje ENYAQ iV SUV i ENYAQ COUPÉ iV seriju u svim njihovim varijantama, kao što su sportske RS i SPORTLINE verzije. Uz potpuno električne modele, proizvođač automobila kupcima nudi i Škoda iV ekosistem, koji uključuje zidne kutije za praktično punjenje kod kuće i POWERPASS, karticu za punjenje koja se može koristiti u celoj Evropi.

Dinamičan izgled modela ENYAQ RS iV, sa standardnim sportskim vešanjem, velikim točkovima od 20 ili 21 inča i prepoznatljivim RS karakteristikama, čini ga odmah prepoznatljivim kao RS model. S maksimalnom brzinom od 180 km/h, 20 km/h je brži od ostalih ENYAQ iV modela, kao i coupé varijanta. Lokalno bez emisija, vozilo ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi i može se pohvaliti najvećim obrtnim momentom od 460 Nm, koji je dostupan iz mirovanja, kao što je tipično za evozilo. Njegova baterija od 82 kWh, visoka energetska efikasnost i koeficijent otpora cw od 0,265 daju modelu maksimalni domet od preko 500 kilometara** u WLTP ciklusu. Zahvaljujući maksimalnoj snazi punjenja od 135 kW, litijum-jonska visokonaponska baterija ENYAQ RS iV može se napuniti od 10% do 80% u samo 36 minuta na stanicama za brzo punjenje.

ENYAQ RS iV nudi izvrsnu dinamiku vožnje i prostranost

Osim svog sportskog izgleda i dinamičnog upravljanja, nova ŠKODA ENYAQ RS iV nudi prostranost za do pet osoba. SUV je dug 4.653 milimetra, širok 1.879 milimetara i visok 1.605 milimetara, a međuosovinski razmak iznosi 2.768 milimetara. Sa 585 litara, kapacitet prtljažnika je 15 litara veći od modela ENYAQ COUPÉ RS iV i može se proširiti na do 1.710 litara preklapanjem naslona zadnjih sedišta.

Eksterijer specifičan za RS, full LED Matrix farovi i Crystal Face kao standard

ENYAQ RS iV ima posebno dinamičnu spoljašnjost sa brojnim detaljima specifičnim za RS: okvir maske je u crnoj boji visokog sjaja, kao i okviri prozora, kućišta spoljašnjih retrovizora i zadnji difuzor, kao i natpis ŠKODA i oznaka modela na zadnjoj strani. Prednji branik ima crne naglaske visokog sjaja na okvirima vazdušnih zavesa, koji su u obliku slova E na modelu RS. Bočni pragovi su obojeni u boju karoserije, a crveni katadiopter na zadnjem braniku proteže se celom širinom vozila – prepoznatljiva karakteristika svih ŠKODA RS modela. Prednja krila nose ekskluzivne zelene RS logotipe, a ENYAQ RS iV standardno dolazi sa Crystal Face; 131 LED dioda osvetljava vertikalna rebra kao i vodoravnu šipku ŠKODA maske. Kombinuju se s full LED Matrix prednjim svetlima i full LED zadnjim svetlima, a oba dolaze kao standard na modelu RS, kako bi stvorili animirani efekat dobrodošlice.

Sportska unutrašnjost sa RS detaljima i dve ekskluzivne Design Selection opcije

Unutrašnjost, koja je pretežno crna sa izdašnim prostorom za do pet putnika, karakterističan sportski ambijent tipičan za seriju RS. Sveobuhvatna standardna oprema ENYAQ RS iV uključuje ukrasne karbon obloge na instrument tabli i panelima vrata, kao i aluminijumske presvlake pedala i grejana sportska sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, koja nose RS logo. 3-zonski sistem kontrole klime, LED ambijentalno osvetljenje koje takođe osvetljava instrument tablu i panele vrata, kao i Phone Box za induktivno punjenje pametnog telefona takođe dolaze kao standard. Prtljažniku od 585 litara može se lako pristupiti zahvaljujući fabrički ugrađenim električnim vratima prtljažnika sa virtuelnom pedalom. Kupci takođe imaju izbor između dve opcije Design Selection ekskluzivno za modele ENYAQ RS iV. Crna sedišta u izboru standardnog Lounge dizajna serije RS presvučena su Suedia mikrovlaknima i imaju obrube u boji limete i kontrastne šavove. Kontrastni šavovi u istoj boji takođe su prikazani na grejanom multifunkcionalnom sportskom kožnom volanu, koji nosi RS oznaku i Suedia obrubljenu instrument tablu. Opcioni Design Selection RS Suite nudi presvlake sedišta od crne perforirane kože sa sivim obrubom i kontrastnim šavovima, koji se takođe nalaze na multifunkcionalnom sportskom kožnom volanu. Instrument tabla ima izgled kože s kontrastnim šavovima.

Pogonski sklop najvećih performansi u ponudi ŠKODA modela

ŠKODA ENYAQ RS iV bazira se na MEB platformi Volkswagen Grupe i, poput ENYAQ COUPÉ RS iV, može se pohvaliti pogonskim sklopom najvećih performansi u trenutnom portfoliju modela. Jedan električni motor nalazi se na prednjoj osovini, dok je drugi na zadnjoj. ENYAQ RS iV koristi pogon na sve točkove, sa izlaznom snagom sistema od 220 kW* i najvećim obrtnim momentom od 460 Nm.

* Maksimalna električna snaga 220 kW: Maksimalna snaga određena u skladu s UN-GTR.21, koja se može angažovati najviše 30 sekundi. Snaga dostupna u pojedinim situacijama vožnje zavisi od različitih činilaca, uključujući spoljašnju temperaturu, temperaturu visokonaponske baterije i njen status punjenja, stanje i fizičko starenje. Maksimalna snaga dostupna je samo ako je temperatura visokonaponske baterije između 23 i 50°C, a njen nivo napunjenosti prelazi 88%. Ako ti parametri nisu zadovoljeni, maksimalna snaga može biti smanjena ili nedostupna. Na temperaturu akumulatora može se do određenog stepena uticati indirektno putem funkcije stacionarnog klima uređaja, a nivo napunjenosti može se podesiti u vozilu. Trenutno dostupna snaga prikazana je na ekranu performansi vožnje vozila. Kako bi se optimalno održao kapacitet visokonaponske baterije, cilj punjenja od 80% preporučuje se za svakodnevnu upotrebu (to se može promeniti na 100% pre putovanja na velike udaljenosti, na primer).

** Svi podaci su privremeni

 

Najnovije vesti