ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV

2. února 2022

ŠKODA dodaje emotivni kupe i svoju prvu potpuno električnu RS varijantu u svoj asortiman ENYAQ iV.

Nakon uspešnog lansiranja modela ENYAQ iV, ŠKODA sada u ponudu dodaje elegantan kupe. Ponuda će takođe uključivati sportsku RS varijantu. ŠKODA ENYAQ COUPE iV ima još emotivniji dizajn i, uprkos sportskim linijama, nudi prostranost i kapacitet prtljažnika od 570 l. Na vrednosti od 0,234, njegov koeficijent otpora (cd) je takođe poboljšan u poređenju sa modelom ENYAQ iV. U zavisnosti od specifikacije, ovo omogućava domet do 545 km*** u WLTP ciklusu, što automobil čini savršeno pogodnim za putovanja na velike udaljenosti. Za ENYAQ COUPE iV postoji izbor između dve veličine baterija, sa pogonom na zadnje ili na sve točkove, i četiri izlazne snage u rasponu od 132 kW* do 220 kW** (RS varijanta). Kao i kod modela ENYAQ iV, Design Selection opcije zamenjuju klasične nivoe opreme za unutrašnjost.

Thomas Schafer, generalni direktor ŠKODA AUTO, kaže: „Nakon uspešnog lansiranja SUV modela, novi ENYAQ COUPE iV donosi još više emotivnosti, sportskog stila i elegancije u ŠKODA iV porodicu. Naši dizajneri i inženjeri su još jednom uspeli da iskombinuju visok stepen funkcionalnosti sa emotivnim dizajnom. Potpuno novi model vrhunske ponude ujedno je i prvi potpuno električni ŠKODA RS. ENYAQ COUPE iV savršeno kombinuje emocije i efikasnost, nudeći za ŠKODA modele tipičnu prostranost, čak i u posebno elegantnoj karoseriji.“

Novi ŠKODA ENYAQ COUPE iV i ENYAQ iV proizvode se u glavnoj ŠKODA fabrici u Mlada Boleslav, što ih čini jedinim vozilima Volkswagen Grupe baziranih na MEB platformi u Evropi koja se proizvode van Nemačke. Zbog svog sastava i dugog međuosovinskog rastojanja, MEB modularna platforma za električni automobil omogućava nove mogućnosti u pogledu proporcija karoserije i dizajna. Kako je visokonaponska baterija za pogonski sistem u potpunosti ugrađena u donji deo karoserije, a pošto električna vozila nemaju tunel za prenos, prostor dostupan putnicima na zadnjim sedištima je takođe posebno izdašan.

Tamno zatamnjeni panoramski stakleni krov kao standard i linija krova sa blagim nagibom unazad Novi ŠKODA ENYAQ COUPE iV ima još emotivniji dizajn od SUV varijante i, pored SPORTLINE derivata, dostupan je i kao vrhunski model sportske ponude, ENYAQ COUPE RS iV. Ovaj model ima diskretne sportske elemente na prednjem braniku, kao i bočne pragove u boji karoserije i opremljen je aluminijumskim felnama veličine između 19 i 21 inča. Od B-stuba, linija krova se lagano spušta prema zadnjem delu i spaja se sa vratima prtljažnika koja imaju oštru zadnju ivicu. Linije vozila dodatno su naglašene zatamnjenim panoramskim staklenim krovom, što je standardna karakteristika za kupe. To je najveći panoramski stakleni krov u ŠKODA asortimanu, koji obuhvata ceo krov i neprimetno se spaja sa zadnjim staklom. Tanji je od standardnog krova, pružajući dovoljno prostora za glavu za putnike u automobilu. Panoramski stakleni krov propušta više dnevne svetlosti u unutrašnjost, dajući automobilu osećaj prozračnosti. Njegov premaz pomaže da se obezbedi da klima u kabini bude prijatna u svakom trenutku. Baš kao i kod ENYAQ iV, kupe je dostupan sa opcionim Crystal Face gde su vertikalna rebra upečatljive ŠKODA rešetke osvetljena sa 131 LED diodom, dok horizontalna svetlosna traka zaokružuje zadivljujući izgled automobila. ENYAQ COUPE RS iV standardno dolazi sa Crystal Face.


Dve veličine baterija i četiri varijante snage uključujući vrhunski ENYAQ COUPE RS iV Novi kupe je dostupan u četiri nivoa performansi. Izlazna snaga počinje od 132 kW* sa ENYAQ COUPE iV 60 sa pogonom na zadnje točkove, koji je opremljen baterijom od 62 kWh (neto: 58 kWh). ENYAQ COUPE iV 80 takođe ima pogon na zadnje točkove i proizvodi 150 kW iz baterije od 82 kWh (neto: 77 kWh). Pored ove veće baterije, ENYAQ COUPE iV 80x i ENYAQ COUPE RS iV imaju drugi motor na prednjoj osovini, što im omogućava pogon na sve točkove. ENYAQ COUPE iV 80x ima sistemsku snagu od 195 kW**, dok vrhunski ENYAQ COUPE RS iV isporučuje čak 220 kW** i maksimalni obrtni moment od 460 Nm. Ovo je prva potpuno električna ŠKODA RS. Karakteristike uključuju posebno dinamične performanse u vožnji, mnoštvo crnih detalja i crvenu reflektujuću traku celom dužinom na zadnjoj strani koja je tipična za RS modele brenda. Automobilu ENYAQ COUPE RS iV treba samo 6,5 sekundi da ubrza od 0 do 100 km/h i dostiže maksimalnu brzinu od 180 km/h – 20 km/h više od bilo koje druge varijante novog kupea i dostupan je isključivo u upečatljivoj Mamba zelenoj boji.

Povećana efikasnost i domet zahvaljujući odličnoj aerodinamici Izvanredna aerodinamika potpuno novog potpuno električnog kupea brenda ŠKODA – koji se može pohvaliti koeficijentom otpora (cd) od 0,234, čak je bolji od već odlične vrednosti cd koju je postavio ENYAQ iV – doprinosi visokom nivou efikasnosti automobila. Nizak otpor ima značajan uticaj na maksimalni domet vozila, koji je do 545 km*** u WLTP ciklusu za ENYAQ COUPE iV 80. Njegova sposobnost brzog punjenja čini novi kupe savršeno pogodnim za putovanja na velike udaljenosti. Opremljen opcionom polugom za vuču, ENYAQ COUPE iV može da vuče prikolice težine do 1.400 kg na uzbrdici od 8%.

Unutrašnjost sa Design Selection opcijama, ekran od 13 inča i head-up ekran sa augmentativnom realnošću Baš kao i kod SUV modela, unutrašnjost kupea sadrži holistički koordinisane Design Selection opcije zasnovane na modernom životnom okruženju i korišćenju prirodnih, održivo obrađenih i recikliranih materijala. Jasna struktura dostupnih opcija, uključujući deset pametno raspoređenih tematskih paketa i izbor pojedinačnih opcija, čini konfiguraciju automobila mnogo lakšom. Standardne karakteristike uključuju centralni infotainment ekran od 13 inča i Digital Cockpit od 5,3 inča, koji se opciono može dopuniti head-up ekranom sa augmentativnom realnošću.

Mobilnost bez emisija i ŠKODA iV ekosistem Novi ŠKODA ENYAQ COUPE iV omogućava individualnu mobilnost sa nultom emisijom, a istovremeno nudi niske troškove rada. ŠKODA iV ekosistem i Powerpass omogućavaju pristup do 260.000 punjača širom Evrope koristeći samo jednu karticu. ŠKODA AUTO podržava praktično punjenje kod kuće tako što nudi sopstvene wall box opcije, koje su dostupne uz opcionu uslugu instalacije. Mnoge evropske zemlje takođe nude nekoliko pogodnosti za posedovanje električnog vozila, kao što su poreske olakšice, podsticaji za kupovinu, korišćenje posebnih autobuskih i ekoloških traka ili besplatno parkiranje, kao i dozvolu za ulazak u gradske centre (u zavisnosti od države).

Najnovije vesti