Nova ŠKODA FABIA: veća, bezbednija i efikasnija

5. května 2021

Četvrta generacija popularnog malog automobila prvi put je zasnovana na modularnoj platformi MQB-A0 Volkswagen Grupe. Najprostraniji automobil u svom segmentu, prtljažnik je povećan za 50 l. Emotivan dizajn, vrhunski infotainment i nova Simply Clever rešenja

Dvadeset dve godine nakon što je ŠKODA FABIA debitovala, češki proizvođač automobila predstavlja četvrtu generaciju svog popularnog malog automobila. Sada se zasniva na modularnoj platformi MQB-A0 Volkswagen Grupe i najprostraniji je automobil u svom segmentu, hvaleći se unapređenim karakteristikama udobnosti i brojnim naprednim sistemima bezbednosti i asistencije. Klasični i privlačni kvaliteti brenda, kao što su odnos cene i kvaliteta, visok nivo funkcionalnosti i mnoštvo Simply Clever karakteristika, čine novi automobil FABIA pravim ŠKODA automobilom.

Thomas Schäfer, izvršni direktor kompanije ŠKODA AUTO, rekao je: „FABIA je sastavni deo našeg portfolia više od 20 godina i predstavlja osnovne vrednosti našeg brenda kao nijedan drugi model. Najnovija generacija ima sve što je potrebno da se neometano nadoveže na uspeh svojih prethodnika. Nudi više prostora od konkurencije, savršenu povezanost, napredne sisteme asistencije i emotivan dizajn - drugim rečima, sve što vam treba i malo više.“

ŠKODA FABIA je po prvi put zasnovana na modularnoj platformi MQB-A0 Volkswagen Grupe, koja je omogućila da unutrašnjost bude još prostranija. Sada, prelazeći granicu od četiri metra, na 4.108 mm, nova FABIA je znatno duža od svog prethodnika. Prtljažnik - koji je sa 330 l već bio najveći u segmentu - dobio je dodatnih 50 l na prostranih 380 l. Zasnovana na MQB-A0, nova FABIA se sada može pohvaliti i mnogim sistemima asistencije koji su ranije bili rezervisani za vozila višeg segmenta. U kombinaciji sa još tvrđom karoserijom, mali automobil nudi odličnu aktivnu i pasivnu bezbednost.

Emotivan dizajn i samouverene proporcije čine novu FABIA veoma privlačnom. Farovi oštri kao britva, kao i zadnja svetla sa modernom LED tehnologijom i kristalnom strukturom, ističu njegov dinamičan izgled. Preuređena unutrašnjost odlikuje se simetričnom instrument tablom sa samostojećim centralnim ekranom, opcionom digitalnom instrument tablom i horizontalnim ukrasnim trakama. Od lansiranja na tržište biće dostupni nivoi opreme Active, Ambition i Style. Sportska MONTE CARLO varijanta će se pojaviti kasnije. Pet benzinskih motora iz trenutne EVO generacije Volkswagen grupe isporučuju snagu od 48 kW (65 PS) do 110 kW (150 PS). Sa koeficijentom otpora vazduha (cd) od 0,28, FABIA je najerodinamičniji automobil u svom segmentu, koji - zajedno sa opcionim rezervoarom za gorivo od 50 litara - omogućava domet veći od 900 km u WLTP ciklusu. Pet novih Simply Clever karakteristika slavi svoju premijeru u ŠKODA-i.


Najnovije vesti