Nova ŠKODA FABIA: veća, sportskija i bezbednija

26. února 2021

Nova ŠKODA FABIA prvi put koristi prednost modularnog poprečnog alata MQB-A0 Volkswagen grupe Za pogon je dostupna najnovija generacija benzinskih motora.

Nova ŠKODA FABIA u svojoj četvrtoj generaciji predstavlja upečatljiv dizajn, prostraniji enterijer, povećanu udobnost i, zahvaljujući naprednim sistemima bezbednosti i asistencije, još veći nivo sigurnosti. 22 godine nakon debija, popularni mali automobil kombinuje klasične ŠKODA kvalitete poput pouzdanosti, jednostavnosti upotrebe i izuzetne praktičnosti sa povećanom sigurnošću, udobnošću i dinamikom.

Johannes Neft, član ŠKODA odbora za tehnički razvoj, naglasio je: „Posedujući emotivan dizajnerski jezik, nova FABIA je na prvi pogled prava ŠKODA. U poređenju sa svojim prethodnikom, značajno smo poboljšali unutrašnjost - nudeći visok nivo udobnosti, napredni infotainment sistem i inovativne sisteme asistencije. Još prostranija unutrašnjost, motori koji su efikasni koliko i snažni, i izvrsno upravljanje zaokružuju privlačnost automobila. Naš novi model ima sve što možete da poželite od modernog malog automobila - i još mnogo toga.“

Mali automobil sa kultnim statusom

Od svoje premijere 1999. godine, FABIA objedinjuje vrednosti brenda ŠKODA. Kombinuje odlične nivoe aktivne i pasivne bezbednosti sa prostranim enterijerom i odličnom vrednošću za novac. Takođe nudi kompaktne spoljašne dimenzije, efikasne pogonske agregate i brojne Simply Clever funkcije. FABIA savršeno odgovara potrebama mladih porodica ili mladih profesionalaca i predstavlja idealan drugi automobil. Među modelima brenda ŠKODA koji su trenutno u ponudi, Fabia je model koji ima dugu tradiciju. Zato je važno lice brenda sa kultnim statusom i lojalnom grupom kupaca. Sada je četvrta generacija modela FABIA spremna da nastavi ovu priču o uspehu.


Full LED farovi i zadnja svetla, Virtual Cockpit i nove boje

Jasno izrezani farovi, koji se nastavljaju na rešetku hladnjaka, daju karakter prednjem delu novog automobila FABIA. Čak i standardna varijanta sadrži modernu LED tehnologiju; full LED farovi sa širokim spektrom funkcija dostupni su na zahtev. Full LED varijanta je takođe dostupna kao opcija za zadnja svetla koja sadrže kristalne strukture tipične za brend. Novi dizajn enterijera modela ŠKODA FABIA još više poboljšava osećaj prostranosti malog automobila. Simetrična instrument tabla sa svojim centralnim, samostojećim ekranom i horizontalnim, raznobojnim ukrasnim trakama (u zavisnosti od paketa opreme) ističu širinu enterijera. Pored toga, Virtual Cockpit predstavlja svoj debi u modelu FABIA. Od lansiranja na tržište, biće dostupne tri poznate linije opreme Active, Ambition i Style, nudeći nove boje i materijale.


Oliver Stefani, šef ŠKODA Dizajna, koji je u potpunosti reinterpretirao efektan Škoda kristalni dizajn sa uspešnim malim automobilom, rekao je: „ŠKODA je neprekidno razvijala svoj dizajnerski jezik na novom automobilu FABIA. Kompaktan je vizuelno, posebno sportski i elegantan. Skulpturalne linije, dinamičke proporcije i savremene svetlosne jedinice sa LED tehnologijom i kristalnom strukturom tipičnom za brend ŠKODA oslikavaju dinamičan i moderan izgled.“


Prva ŠKODA FABIA zasnovana na MQB-A0 platformi

Uticaj platforme MQB-A0 na proporcije vozila može se videti u novim dimenzijama modela FABIA. Uprkos povećanju veličine, ŠKODA inženjeri uspeli su da održe težinu blizu težine modela treće generacije.


Dva MPI benzinska motora i tri TSI sa direktnim ubrizgavanjem

Sa portfoliom od pet efikasnih benzinskih motora (od 48 kW do 110 kW) i agilnim upravljanjem, nova ŠKODA FABIA idealno je opremljena za sva putovanja. Kompaktne dimenzije čine je idealnom za gradski saobraćaj. Svih pet motora su iz nove EVO generacije Volkswagen grupe i uglavnom nude kombinovanu potrošnju goriva od približno pet litara na 100 km u WLTP ciklusu. Ako se upari sa opcionim rezervoarom od 50 litara, umesto sa standardnim rezervoarom od 40 litara, to rezultira dometom većim od 950 km. Predstavljanjem nove generacije, ŠKODA FABIA je sada dostupna i sa novim vrhunskim motorom. Motor 1.5 TSI proizvodi 110 kW (150 PS) iz svoja četiri cilindra i standardno je kombinovan sa 7-stepenim DSG-om.

Najniži koeficijent otpora u svom segmentu

U poređenju sa prethodnikom, koeficijent otpora (cd) pao je sa 0,32 na 0,28, što ga čini aerodinamički najefikasnijim malim automobilom u svom segmentu. Aerodinamika je poboljšana korišćenjem vrlo preciznih CFD (Computational Fluid Dinamics) simulacija. Brojni razvijeni inovativni detalji uključuju aktivno podesive roletne za hlađenje u donjem usisniku vazduha prednjeg branika.


Odlična aktivna i pasivna bezbednost

Putnici u automobilu zaštićeni su sa do devet vazdušnih jastuka u slučaju nesreće. Dostupne su dodatne ISOFIX kopče i tačke kačenja na gornjem privezu, a takođe i prvi put za sedište suvozača. Njegova sveobuhvatna sigurnosna oprema čini automobil FABIA jednim od najsigurnijih vozila u svom segmentu.


13 novih Simply Clever rešenja

Već dugi niz godina ŠKODA svojim kupcima olakšava svakodnevni život uobičajenim novim i genijalnim Simply Clever rešenjima. Nova FABIA nastavlja ovu tradiciju i u svojoj četvrtoj generaciji nudi ne manje od 13 novih rešenja, od kojih su se neka prvi put našla u modelu FABIA u odnosu na ostale ŠKODA modele. Nova generacija nudi ukupno 43 Simply Clever funkcije.

Najnovije vesti