Predstavljen novi Škoda Kodiaq!

17. října 2023

Novi izgled, nova tehnologija. Novi Škoda Kodiaq ima više prostora, vrhunske mogućnosti povezivanja, a sada čak i plug-in hibrid verziju.

Škoda počinje novo poslovno poglavlje predstavljanjem druge generacije nagrađivanog SUV modela. Kodiaq, simbol svestranosti i inovativnosti, već je osvojio srca više od osamsto hiljada kupaca na šezdeset tržišta širom sveta i osvojio je brojne prestižne nagrade.

Dizajn

Nova generacija Škoda Kodiaq ima snažniji i upečatljiviji izgled od prethodne verzije. Model je duži za 6 centimetara i ima više prostora za putnike i prtljag. Ukupna dužina je 4.758 milimetara, a povećana je i zapremina prtljažnika: do 910 litara u verziji sa pet sedišta. Poboljšana aerodinamika je prikazana koeficijentom otpora cd od samo 0,282. SUV dizajn naglašava novi prednji deo sa redizajniranim Škoda logom i prepoznatljivom šestougaonom rešetkom. Jedna o ključnih karakteristika su opcioni LED Matrix prednji farovi, koji svetle jače i jasnije, i sa 36 pojedinačnih svetlosnih segmenata kreiraju karakterističan „četvorooki“ prednji deo brenda.

Unutrašnjost

Centralni deo unutrašnjosti je samostojeći infotainment ekran veličine 13 inča upotpunjen virtuelnim kokpitom od 10 inča i opcionim head-up ekranom u visini pogleda. Ispod infotainment ekrana su postavljene nove multifunkcionalne kontrolne funkcije – tri multifunkcionalna dugmeta sa rotacijom, opcijom za pritisak i integrisanim digitalnim ekranima. Ovi dugmići pojednostavljuju pristup raznim funkcijama i kombinuju haptičke povratne informacije sa digitalnim informacijama. Selektor za automatski menjač je pomeren na stub upravljača, čime je oslobođen dodatni prostor na centralnoj konzoli. Udobnost je i dalje na prvom mestu: opciona Top ergonomska sedišta sa deset jastuka na naduvavanje i programiranje pružaju funkciju masaže.

Motori

Po prvi put popularni SUV će biti dostupan sa plug-in hibrid pogonom. Sa kombinovanom snagom od 204 KS, obećava potpuno električni domet od preko 100 kilometara u WLTP ciklusu. Kodiaq takođe po prvi put uvodi i blagu hibridnu tehnologiju: verzija sa 1.5 TSI motorom od 150 KS. Ponudu motora upotpunjuju 2.0 TSI benzinski motor i dva 2.0 TDI dizel motora, koji isporučuju 150, odnosno 193 KS. Sve jedinice su povezane sa DSG automatskim menjačem, a vrhunske benzin i dizel varijante imaju pogon na sve točkove u standardnom paketu opreme.

Kod Kodiaq modela Škoda uvodi DCC Plus sistem dinamičke kontrole šasije kako bi poboljšao iskustvo vožnje. Sistem sadrži dva odvojena ventila koji kontrolišu fazu odskoka i kompresije vešanja, obezbeđujući brže i promenljivije prigušivanje. Ovo poboljšanje se pretvara u brži odziv, poboljšanu dinamiku vožnje i superiornu udobnost uz zadržavanje istog razmaka od tla kod standardne verzije.

Bezbednost

Druga Škoda Kodiaq generacija nudi vozaču niz naprednih sistema pomoći koji povećavaju sigurnost i udobnost. Asistencija za pomoć pri skretanju pomaže u sprečavanju sudara na raskrsnicama, a daljinsko parkiranje je moguće preko aplikacije. Sa funkcijom sačuvanog manevara parkiranja, vozilo pamti do pet manevara parkiranja i zatim ih automatski izvodi ili se vodi kroz aplikaciju.

Nadogradnja funkcije praćenja mrtvog ugla (Side Assist) proširuje opseg detekcije za vozila sa sedamdeset na devedeset metara, povećavajući sigurnost, posebno na autoputevima. Redizajnirana asistencija za pomoć pri zastoju u saobraćaju pruža jasniji pregled na okolna vozila na virtuelnom kokpitu i kombinovana je asistencijama Adaptive Lane Assist i Adaptive Cruise Control. Asistencija radi zajedno sa navigacionim sistemom da bi predvideo skretanja i raskrsnice.

Povezivanje

Novi SUV je uvek online i nudi niz mobilnih usluga i infotainment aplikacija. U automobilu se nalaze tri ekrana: virtuelni kokpit od 10 inča, centralni infotainment ekran do 13 inča i head-up ekran. Automobil je opremljen sa četiri USB-C porta sa 45 vati snage za brzo punjenje mobilnih uređaja. Nova karakteristika je poboljšano bežično punjenje, koje omogućava da se dva pametna telefona induktivno pune istovremeno sa 15 vati snage.

Infotainment sistem kod nove Kodiaq generacije ima standardni multi-touch ekran od 10 inča, DAB+ radio, kontrolu sa pokretima i glasovne komande. Opciona navigacija dodaje ekran od 13 inča sa uputstvima koja se sada prikazuju na head-up displeju. O kvalitetu zvuka brine osam standardnih zvučnika, kao i četrnaest zvučnika Canton audio sistema koji su opciono dostupni.