This page is a supplementary page of the opening page. Click the button to get back.
Octavia tehničke specifikacije

Svi detalji koje ste tražili

Dimenzije vozila

Spoljne i unutrašnje dimenzije, zapremina prtljažnika.

Bezbednost

Funkcije bezbednosti

Škoda Octavia je oličenje bezbednosti bez kompromisa. Pored već opisanih bezbednosnih sistema, sledeće funkcije su dostupne kao standard ili kao opcija:

› Isofix i Top Tether tačke za pričvršćivanje dečjeg sedišta za zadnja sedišta. Isofik je takođe dostupan za suvozačevo sedište.

› Za razliku od tempomata, koji održava podešenu brzinu, prediktivni limiter brzine omogućava vozaču da putuje bilo kojom brzinom do, ali ne više od unapred definisane vrednosti.

› ABS sprečava blokiranje točkova tokom naglog kočenja ili pri kočenju na klizavoj površini.

› Povećanjem pritiska kočenja, HBA pomoć pri kočenju pomaže vozačima u situacijama u kojima je neophodno kočenje u nuždi. Ovo može dovesti do značajnog smanjenja potrebnog puta kočenja.

› EBD automatski pojačava pritisak kočenja i sprečava preterano kočenje zadnjih točkova.

› MSR sprečava blokadu pogonskih točkova, do koje može doći kada vozač usporava na glatkoj površini.

› ASR obezbeđuje glatko pokretanje i ubrzanje bez proklizavanja točkova na klizavoj površini.

› EDL pomaže pri ubrzavanju ili vožnji uzbrdo sa manjom trakcijpom ispod jednog od pogonskih točkova.

› TSA radi kada je vozilo opremljeno originalnom kikom za vuču sa sopstvenom kontrolnom jedinicom. Sistem radi na principu kočenja jednog ili više točkova i istovremenog smanjenja obrtnog momenta motora po potrebi. TSA sistem interveniše i pomaže u stabilizaciji automobila i prikolice.

› KSDS+ pomaže vozaču tokom oštrih skretanja i osigurava da se vozilo ponaša neutralno tokom dinamičnog skretanja. Upravljačka elektronika u suštini simulira prisustvo samoblokirajućeg diferencijala kako bi poboljšala vuču i dinamiku vožnje tokom skretanja. Kao rezultat toga, vozilo će skretati mnogo sigurnije i prirodnije.

› Nadzor pritiska u gumama TPM+ obaveštava vozača o pritisku u gumama u svakom trenutku.

› Kontrola kretanja na uzbrdici pomaže vozačima da bezbedno krenu uzbrdo. Sistem se sam aktivira na nagibima od pet stepeni ili više i obezbeđuje lako i bezbedno kretanje uzbrdo bez upotrebe ručne kočnice. Sistem sprečava da se automobil kreće unazad ili da se zaustavi.

› Trepćuća stop svetla smanjuju rizik od udara odpozadi, posebno kada se približavate saobraćajnim gužvama na autoputu ili naglom kočenju ispred neočekivane prepreke.

Vožnja i upravljanje

Pogon na sva četiri točka

Škoda Octavia je dostupna sa elektronski kontrolisanim kvačilom. Najsavremeniji pogon na sva četiri točka garantuje optimalnu dinamiku vožnje, najviši standard aktivne bezbednosti i ekonomičnu potrošnju. Raspodela obrtnog momenta na sva četiri točka je automatska i zavisi od okruženja u vožnji. Idealan obrtni moment za zadnju osovinu izračunava kontrolna jedinica. Podešavanja se vrše promenljivim pritiskom na ploče kvačila.

Progresivno upravljanje

Ova karakteristika omogućava Octaviji bolje upravljanje i agilnost u krivinama. Progresivno upravljanje menja odnos u zavisnosti od toga koliko je točak okrenut.