This page is a supplementary page of the opening page. Click the button to get back.

PUNJENJE

Koji su načini za punjenje baterije i koje su razlike među njima?

Trenutno postoje dva uobičajena načina punjenja električnog vozila: jedan preko tačke za brzo punjenje, drugi preko standardne kućne utičnice. Tačke brzog punjenja mogu se naći na mestima kao što su tržni centri, a proširuju se na benzinske pumpe i lokacije u gradovima. Prednost ovih tačaka je u tome što se oslanjaju na veću struju punjenja od snage koja je dostupna kod kuće.

Da li je teško napuniti električne automobile?

Generalno, punjenje ŠKODA EV-a je prilično jednostavno i postoji nekoliko mogućnosti kada je reč o tome gde i kako ih napuniti. Jedna je upotreba zvaničnog ŠKODA zidnog punjača - ŠKODA iV punjača.

 

Kako funkcioniše punjenje?

Postoje dva načina punjenja, bilo naizmeničnom (AC) ili jednosmernom (DC) strujom. Punjenje naizmeničnom strujom nije tako brzo kao punjenje jednosmernom strujom. Na primer, AC je prisutan u kućnoj mreži kada se puni iz 230V ili 400V utičnica. Električni automobil treba da promeni ovu naizmeničnu struju u jednosmernu, pa punjenje može potrajati duže. Punjenje iz trofazne utičnice (koristi se, na primer, za blender ili kružnu testeru u većini kuća) je brže zbog većeg protoka energije, ali struju i dalje treba prebaciti sa AC na DC. Zbog toga je najbolje puniti iz utičnice prilagođene za punjenje električnih vozila. Punjenje je nelinearan proces. U većini slučajeva, DC punjač će napuniti do 80% kapaciteta baterije za manje od sat vremena. Preostalih 20% kapaciteta traje približno isto vreme kao i prvih 80%.

Kako punjenje vozila radi, korak po korak?

1. Za punjenje morate imati karticu ili čip za otključavanje stanice za punjenje. Karticu ili čip dobijate kada sklopite ugovor sa dobavljačem energije.

2. Izaberite odgovarajuću utičnicu u skladu sa uputstvima na ekranu punjača.

3. Priključite kabl u izabranu utičnicu.

4. Punjenje započinje automatski kada je kabl pravilno povezan. Vreme punjenja zavisi od vrste stanice za punjenje i kapaciteta koji treba da napunite.

5. Nakon početka punjenja, odjavljujete se i utičnica je zaključana kako bi se sprečilo odvajanje kabla tokom punjenja.

6. Po završetku punjenja prijavljujete se i isključujete kabl. Tada možete da nastavite da vozite.

 Koliko će trebati da se moj EV potpuno napuni?

Uopšteno govoreći, jednosmerni punjač će napuniti do 80% kapaciteta baterije za manje od sat vremena. Preostalih 20% kapaciteta traje približno isto vreme kao i prvih 80%. Ako ne možete da pristupite brzom punjaču, trebaće više vremena da se automobil potpuno napuni, u zavisnosti od baterije i modela.

Gde mogu da napunim svoj EV?

Možete ga napuniti kod kuće ili na javnoj stanici za punjenje. Ako želite da svoj novi automobil napunite kod kuće, razmislite o instaliranju ŠKODA iV punjača. Ako želite da punite javno, stanice možete pronaći uz pomoć naše mobilne aplikacije MyŠKODA.

Može li mi ŠKODA AUTO pomoći da nabavim punjač za svoj automobil?

Naši ovlašćeni dileri pripremiće ponudu za kompletnu uslugu eMobility prilagođenu Vašim potrebama. Sve će zavisiti od izabranog modela, vaše lokacije, vrste stana itd. Oni će Vam preporučiti odgovarajući punjač ŠKODA iV ili jedan od naših kablova za punjenje. Obratite se dobavljaču električne energije da biste prilagodili distribuciju električne energije.

Šta je wallbox?

Termin „wallbox“ koristimo za zidni punjač električnih vozila. Zidni punjač je fizički sistem koji daje električnu energiju vozilu kada je priključeno kablom. Napaja se naizmeničnom strujom. Punjač ŠKODA iV, zvanični zidni punjač ŠKODA AUTO, biće dostupan u tri nivoa opreme od Vašeg zvaničnog distributera ŠKODA.

Kome je namenjen ŠKODA iV punjač?

ŠKODA iV punjač posebno je razvijen za kupce koji žele da instaliraju brzu pametnu stanicu za punjenje kod kuće. Zaposleni dilera će pružiti informacije i savete o tome koji ŠKODA iV punjač najbolje odgovara Vašem automobilu i potrebama.

Kako da instaliram ŠKODA iV punjač?

Najvažnije je reći da instaliranje ŠKODA iV punjača nije posao koji možete sami da obavite. Jednom kada odlučite da instalirate ŠKODA iV punjač kod kuće, naši kvalifikovani prodavci će Vam povezati sa ovlašćenim električarem koji može da ga instalira.

Šta je eCheck?

Ovo je usluga instalacije za kupce i sastoji se od 4 glavna dela:

• Pred-provera: onlajn upitnik za dobijanje početnih informacija o mreži korisnika. Planira se postavljanje web stranice na ŠKODA eMobiliti HUB i Elli web prodavnice

• Kućna provera: fizička provera električara

• Instalacija: instalacija zidnog punjača

• Briga o potrošačima

Koliko košta ŠKODA iV punjač?

To prilično zavisi od vrste ŠKODA iV punjača koji želite da kupite. Naši lokalni dileri će Vam pomoći da odlučite i dati odgovarajuću ponudu.

Postoje li rizici prilikom instaliranja ŠKODA iV punjača?

Glavni rizik predstavljaju ljudi koji sami pokušavaju da instaliraju svoj ŠKODA iV punjač. Toplo preporučujemo da uvek zatražite kvalifikovanog odobrenog električara da instalira ŠKODA iV punjač. Pored toga, morate osigurati da je napajanje Vaše kuće dovoljno za potrebnu snagu - o tome se može razgovarati i proceniti kod jednog od naših dilera.

Da li će me prodavac posavetovati kako da završim povećanje snage kod kuće i o tarifnim stopama ili moram sve sam da saznam?

Naši ovlašćeni dileri mogu davati samo opšte preporuke. Na određenim tržištima, prodavci mogu ponuditi kupcima kućni ček, gde će Vam sertifikovani električar dati profesionalne preporuke i pomoć u pripremi dokumenata za dobavljača električne energije. Nakon kućne provere možete sami kontaktirati dobavljača električne energije.

Da li mogu da kupim električni automobil ako živim u stambenom bloku - i parkiram na ulici u stambenom naselju?

Da. Ne morate da imate kuću ili garažu da biste imali električni automobil. Možete parkirati automobil gde god je potrebno. Međutim, moraćete da punite na javnim punjačima, npr. na poslu ili prilikom kupovine. Na primer, možete da napunite CITIGOe iV na jednosmernoj stanici za punjenje do kapaciteta koji će obezbediti dovoljno snage za putovanje tokom cele nedelje.

Koje opcije imam da punim kod kuće?

ŠKODA će ponuditi sledeće proizvode za punjenje:

• ŠKODA iV punjač, ŠKODA iV punjač Connect i ŠKODA iV punjač Connect +

• Kablovi režima 2

• Pametan kabl (punjenje iz kućne utičnice i industrijske utičnice)

• Vebasto Pure Wallbox

Koja je razlika između ULK kabla („pametni kabl“) i zidnog punjača od 11 kV?

„Pametni kabl“ je standardni kabl za punjenje koji omogućava korisniku da puni iz standardne ili industrijske utičnice. Zidni punjač je uređaj koji pruža udobnost i sigurnost tokom punjenja i napredne pametne funkcije („pametni wallbox“).

Šta je pametno punjenje?

Pametno punjenje se obično koristi kao opšti termin. Uključuje sve inteligentne funkcije stanica za punjenje koje optimizuju infrastrukturu za punjenje uravnotežujući potrošnju energije između stanica za punjenje i ostalih uređaja. Pametno punjenje osigurava da je EV punjenje što efikasnije, na osnovu raspoloživog kapaciteta snage, i štedi na povoljnim tarifama. ŠKODA iV punjač se može povezati sa ŠKODA Connect.

Mogu li koristiti bilo koji punjač u gradu?

Široka mreža stanica za punjenje širom Evrope može se koristiti za punjenje električnih vozila. ŠKODA AUTO razvija jedinstveni sistem (karticu) koji možete koristiti za punjenje automobila u mreži punjača širom EU. Dakle, čak i kada je u pitanju punjenje, radimo sa našim partnerima kako bismo Vam pripremili zanimljive ponude koje ćemo predstaviti zajedno sa našim modelima.

Da li ŠKODA AUTO nudi javno rešenje za punjenje za iV?

Intenzivno radimo na rešenju koje će Vam omogućiti pristup gustoj mreži javnih punjača u 30 zemalja širom Evrope. Uskoro ćemo otkriti više detalja. Međutim, za sada možemo reći da znamo da ćemo nuditi najbolju kombinaciju pokrivenosti mrežom za punjenje i korisničkog iskustva.

Da li ŠKODA AUTO planira da ima jedinstveni konektor za punjenje za električna vozila?

ŠKODA automobili će imati isti konektor kao i većina električnih automobila na evropskom tržištu - tip 2 „Mennekes“ za punjenje naizmeničnom strujom ili Combo 2 za punjenje jednosmernom strujom.

Da li će biti moguće brže punjenje?

Najbrže punjenje se vrši putem jednosmerne struje. Ovo je struja koja je automobilu potrebna, tako da ne mora da pretvara naizmeničnu struju u jednosmernu, tj. punjenje je brže. Mreža stanica za punjenje već ima DC stanice za brzo punjenje.

Kada treba da punim AC, a kada DC?

ŠKODA nudi kupcima sve mogućnosti punjenja za optimalnu fleksibilnost. Preporučujemo da kod kuće instalirate ŠKODA iV punjač za redovno punjenje vozila. Napunite baterije čak i kada ste u pokretu - za punjenje na stanicama za punjenje, a uz vozilo se isporučuje i odgovarajući kabl naizmenične struje, za punjenje iz uobičajene kućne utičnice. Na dužim putovanjima može se puniti na brzim DC punjačima.

Da li je opasno ako se kabl za punjenje pokvasi, vozilo stoji u vodi ili pada kiša?

Ne. Proces punjenja je potpuno osiguran. U bilo kom trenutku ne postoji opasnost za osobe. I automobil i sam punjač u ovim slučajevima imaju nekoliko nivoa zaštite. Na primer, struja ne teče dok nije sigurno uključena u utičnicu, a automobil i punjač su sigurni da je sve spremno.

Šta se dešava ako zaboravim da izvučem utikač iz stanice za punjenje i počnem da vozim?

Motor se može pokrenuti samo kada se ukloni kabl za punjenje.

Da li utikač treba ukloniti čim se baterija potpuno napuni?

Ne, punjač u vozilu se sam isključuje na kraju procesa punjenja.

Mogu li zaustaviti punjenje čak i ako baterija nije završila punjenje?

Da, možete prekinuti postupak punjenja bez oštećenja baterije. Punjenje se prekida kada otključate vozilo. Proces punjenja možete zaustaviti i putem ŠKODA Connect.

Da li se baterija oštećuje ako se puni svaki dan ili puni predugo?

Ne, dnevno punjenje nije problem. Punjenje se automatski završava kada baterija završi sa punjenjem.

Ako ne vozite dok se baterija ne isprazni, da li će je to oštetiti?

Ne, baterija ne mora biti prazna da bi se ponovo punila.

Da li uvek moram napuniti bateriju do 100% kapaciteta?

Ne, ovo nije potrebno. Baterije imaju minimalan efekat pamćenja tokom svog trajanja, pa to nije uočljivo kod nekompletnog punjenja.

Da li je štetno ako redovno punite bateriju jednosmernom strujom putem CCS-a?

Ne, kod jednosmernog punjenja baterija se napuni samo 80% za oko 60 minuta. Preostalih 20%, snaga punjenja se kontinuirano smanjuje radi uštede baterije.

Koliko dugo vozilo može biti parkirano, a da se baterija ne isprazni kada u blizini nema opcija punjenja?

Zavisi od spoljne temperature i stanja napunjenosti baterije kada je automobil parkiran. Ako je pun, a spoljna temperatura niska, automobil može ostati parkiran nekoliko meseci.

Kada je najbolje vreme za punjenje EV?

Nije važno kada je najbolje vreme za punjenje EV, ali većina ljudi radije puni preko noći, tako da ujutro imaju potpuno napunjeno vozilo. Prirodno, u zavisnosti od tačke punjenja, može biti potrebno od jednog sata do celog dana da se potpuno napuni, tako da biste trebali uzeti u obzir takve faktore prilikom odlučivanja o najboljem vremenu za punjenje vašeg EV-a.

Da li je moguće indukciono punjenje?

Da, neke zemlje i neke marke automobila već nude indukciono punjenje, ali ova opcija još nije dostupna za naše automobile. Međutim, razmatramo da u budućnosti ponudimo i ovaj oblik punjenja.

Šta ako mi se EV baterija isprazni?

Iskreno, zaista sumnjamo da će Vam se to ikada dogoditi. Naša vozila će Vas uvek unapred obavestiti o stanju napunjenosti, a pomoću ŠKODA Connect moći ćete da proverite stanje napunjenosti bilo gde i bilo kada. Međutim, mi ćemo takođe biti spremni za svaki slučaj i ponudićemo Vam rešenja za mobilnost bilo kao deo usluge pomoći na putu ili kao deo drugih povezanih usluga eMobilnosti.

Šta će potpuno ispražnjena baterija učiniti automobilu ako ga vozim?

Vozilo Vas obaveštava o trenutnom kapacitetu baterije na isti način kao i konvencionalno vozilo sa nivoom goriva u rezervoaru. Zahvaljujući regenerativnom kočenju, neprekidno punite bateriju. Ako ne odgovorite na nekoliko upozorenja da se baterija ispraznila i na kraju se isprazni, vozilo će se zaustaviti na isti način kao i motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Za razliku od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, međutim, on ne ventilira, pa se jednostavno može napuniti bez potrebe za servisom.

 

Postoji li služba koja bi došla da mi napuni bateriju? Kao paljenje pomoću kablova?

Da, već postoji nekoliko nezavisnih dobavljača ove usluge, kao što je E-Mona, a ponude će sigurno rasti na tržištu. Trenutno naši kupci imaju mogućnost odvoženja vozila do najbližeg servisnog partnera, gde se automobil može napuniti, ili do najbliže stanice za punjenje. Uvek Vam se nudi najbolja opcija. Međutim, radimo i na sopstvenim partnerskim rešenjima koja ćemo ponuditi putem naše servisne mreže ili preko naših partnera za pomoć.