ENYAQ 𝗶V

Prestavljen ŠKODA ENYAQ iV

Prestavljen ŠKODA ENYAQ iV

4. 9. 2020

ŠKODA je predstavila dugo očekivani potpuno električni SUV ENYAQ iV. Novi model nudi veliki domet i širok izbor praktičnih funkcija i verzija koje odgovaraju svakom kupcu.

Prvi električni ŠKODA SUV biće osnova budućeg održivog razvoja češkog proizvođača automobila. “ENYAQ iV je prava prekretnica za brend i naš prvi električni automobil zasnovan na MEB platformi. ENYAQ iV je napravljen u ŠKODA fabrici u Mladoj Boleslav u Češkoj, i predstavlja sledeći nivo razvoja kompanije: transformaciju sa fokusom na unapređenje elektrifikacije i digitalizacije“, rekao je Thomas Schafer, predsednik ŠKODA Upravnog odbora, na premijeri električnog SUV-a.

Dizajn novog modela je progresivan, uravnotežen i samouveren. “Kod modela ENYAQ iV dodatno smo unapredili karakterističan prednji deo ŠKODA modela, a posebno se izdvajaju kristalni elementi. U kombinaciji sa emotivnim dizajnerskim stilom i upečatljivo robustnim izgledom, koji je naglašen sa velikim točkovima, naš novi ENYAQ iV je veoma upečatljiv“, kaže glavni ŠKODA dizajner Oliver Stefani, opisujući izgled novog SUV-a.

Jedan potpuno novi dizajn element na električnom SUV-u je opciona rešetka sa kristalnim elementima. Tradicionalna ŠKODA rešetka je poboljšana sa kristalnim efektom i osvetljena sa 130 LED dioda koje automobilu daju jedinstveni „svetlosni potpis“, koji nadograđuje originalne animacije Coming/Leaving Home funkcija.

Veliki međuosovinsko rastojanje (2.765 mm) sa relativno kratkim prednjim poklopcem motora jasno pokazuje da je unutrašnjost prostrana, dok snažne stranice i postepeno spuštajuća krovna linija daju odličnu aerodinamiku automobilu. Sa dimenzijama 4,649 x 1,879 x 1,616 mm ENYAQ iV je po veličini sličan tradicionalnom SUV modelu KODIAQ, ali ima još dinamičniji stil, koji dodatno naglašavaju novi točkovi od 18" do 21". Koeficijent otpora od 0,27 je izvanredan za SUV kategoriju automobila. Zajedno sa sofisticiranim pogonom, doprinosi odličnom maksimalnom opsegu električnog modela ENYAQ iV.

Novi električni automobil biće dostupan u pet verzija sa tri veličine baterija i dva pogonska sklopa. Osnovni model je ENYAQ iV 50 sa 109 kW elektromotorom i pogonom na zadnje točkove. Baterija ove verzije ima kapacitet od 55 kWh (52 kWh neto) i domet od 340 kilometara u WLTP ciklusu. ENYAQ iV 60 ima bateriju od 62 kWh (58 kWh neto), koja u kombinaciji sa elektromotorom snage 132 kW pruža domet do 390 kilometara.

Struktura opcija pogonskog sklopa pokazuje da će odabir odgovarajuće ENYAQ iV specifikacije biti veoma jednostavan, što potvrđuje i ostatak opcija. Sa novim električnim modelom, ŠKODA takođe predstavlja novu strukturu za konfiguraciju automobila, tako da Dizajn Opcije zamenjuju klasične pakete opreme. Reč je o kompletnim paketima opreme i dizajna koji odgovaraju različitim potrebama i ukusima kupaca. Stilski dizajniran enterijer stvara prijatan osećaj, a korišćeni su održivi i reciklirani materijali.

Founders Edition je posebna ENYAQ iV verzija koja će biti dostupna u ograničenoj seriji. Ovom verzijom, koju će kupci dobiti u prvom kvartalu 2021. godine, ŠKODA obeležava 125 godina od osnivanja. Ukupno će biti proizvedeno 1895 jedinica, što je simbolika za godinu osnovanja češkog proizvođača automobila. Svaki Founders Edition automobil imaće broj izdanja prikazan na elegantnoj pločici na upravljaču.

Najnovije vesti

Sve vesti